Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Pyszna i zdrowa zupka 😉
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Potrzebujemy:
- 1,5-2 l bulionu z warzyw (3 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka lubczyku, pół łyżeczki soli kłodawskiej, dwa ziela angielskie, 1 liść laurowy).
- około 500 g passaty pomidorowej Bio (lub przecieru), najlepiej ze szklanej butelki.
- 1-2 ząbki czosnku
- około 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- Sól kłodawska i pieprz.
Przygotowanie:
- Gotujemy bulion. Do garnka wkładamy wszystkie składniki, zalewamy wodą około 1,5 l, gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ziele angielskie i liść laurowy wyjmujemy.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy na złoto, wlewamy passatę pomidorową i dusimy razem około 6 minut.
- Gotową passatę wlewamy do bulionu z warzywami, dodajemy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę podaję z lanymi kluseczkami, łyżeczką jogurtu naturalnego, sezamem.
Lane kluski w wersji orkiszowej
Potrzebujemy:
- 2 jajka ( chowu ekologicznego, od rolnika)
- 4-5 łyżki mąki ekologicznej (u mnie orkiszowa)
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna byc jak gęsta śmietana) Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.
Kluseczki lane w wersji bezglutenowej: (3-4 porcje)
- 1 jajko
- 1 duża łyżka mąki ryżowej
- 1 duża łyżka mąki kukurydzanej
- 1 duża łyża mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajko i mąki dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana), jeśli jest zbyt lejąca dosyp po trochę każdej mąki. Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie, lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.