Pyszny makowy deser, nie tylko świąteczny, ale także na każdy inny dzień. Mak jest cennym źródłem wapnia, już w 100 g jest 1400 mg tego ważnego budulca kości. Warto spożywać potrawy z makiem w codziennym menu, może być to kasza lub makaron z makiem, sałatka lub ciasto, możemy również dodawać go do naszych śniadań, owsianki lub jaglanki, a nawet posypywać kanapki.
Kutia
Potrzebujemy:
- 250 g ziarna orkiszu ekologicznego – zboże bez oprysków chemicznych ‼️
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g migdałów (migdały wcześniej namaczamy, najlepiej zalać migdały wieczorem, a rano wyłuskać ze skórek)
- 100 g rodzynek
- Około 200 g maku
- 100-150 ml wody przegotowanej lub mleka roślinnego
- miód — ilość według gustu (ja daję 1 łyżkę)
Przygotowanie:
- Ziarno zalewamy wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ziarno przecedzamy, zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości, studzimy.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 15 minut.
- Mak parzymy, zalewamy wrzątkiem na około 20 min po tym czasie przecedzamy mak (najlepiej przez materiał, ja używam pieluchy tetrowej).
- Do kielicha blendera wkładamy mak, wlewamy wodę lub mleko, miksujemy.
- Do ostudzonego ziarna, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki, zmielone średnio orzechy i migdały, miód w ilości takiej, jaki odpowiada nam stopień słodkości. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Kutie możemy podawać jako deser, z dodatkiem sezonowych świeżych owoców, z daktylami lub tradycyjnie na świątecznym wigilijnym stole.