Szybki i smaczny obiad lub kolacja dla całej rodziny, dobry pomysł również na obiadek do pracy 🙂
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku (1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła. - kawałek brokuła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- Sól i pieprz i mielony czosnek.
- Masło klarowane
Przygotowanie:
- Brokuł myjemy, gotujemy.
- W głębokiej patelni podsmażamy cebulkę na tłuszczu, dodajemy starte na tartce marchew i pietruszkę, pokrojona paprykę, solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
- Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ugotowany pęczak i ugotowany brokuł, doprawiamy solą pieprzem i mielonym czosnkiem.