Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Chleb z płatkami owsianymi i miodem
Potrzebujemy:
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 630
- 150 g płatków owsianych ekologicznych
- 15 g masła klarowanego
- pół łyżeczki soli kłodawskiej
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 torebka suszonych drożdży (8 g)
- 350 ml wody przegotowanej letniej
Przygotowanie:
- Mąkę połączyć z płatkami, solą i Drożdżami, dodać masło klarowane, miód i wodę, dobrze wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze.
- Ciasto przekładamy do foremki na chleb (u mnie jest to kosz chlebowy, gdzie mi wyrasta i ma charakterystyczny kształt okrągłego chleba, trzeba pamiętać, aby dobrze obsypać koszyk mąką), może być też każda dowolna forma, wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia około 1 -1,5 h.
- Po tym czasie chlebek jeśli z koszyka to przekładamy na papier do pieczenia, jeśli z formy po prostu wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 200 C przez 40 min.