Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Pyszna, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupka z ciecierzycy.
Potrzebujemy:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (dzień wcześniej zalewamy wodą ciecierzyce i zostawiamy na noc, rano resztkę wody wylewamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości).
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 300-400 ml mleka kokosowego
- 250 ml wody
- około 200 g przecieru pomidorowego
- kawałek imbiru
- Pół łyżeczki carry
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- Sól
- Olej kokosowy.
Przygotowanie:
- W garnku, na odrobinie oleju kokosowego, smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wodę, przecier pomidorowy, przyprawy, starty imbir, dusimy razem około 10-15 min. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, zagotowujemy. Gotową zupkę miksujemy na gładko.
Dlaczego warto sięgać po ciecierzycę?
- Jest niskokaloryczna w 100 g jest około 164 kcal.
- Jest źródłem błonnika pokarmowego.
- Jest źródłem choliny, która dba o pamięć, zwalcza wolne rodniki.
- Źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
- Obniża poziom glukozy we krwi.
- Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Działa pobudzająco.
- Zawartość żelaza, witaminy K i wapnia pozytywnie wpływa na strukturę kości.