Muffinki, babeczki, bułeczki, słodka przekąska bez cukru, bez mleka, pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Muffinki marchewkowe z gorzką czekoladą
Potrzebujemy:
- 250 ml świeżego soku z pomarańczy
- 280 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 40 g masła klarowanego lub olej kokosowy
- 1 łyżeczka sody
- rodzynki (ilość według gustu)
- 2 marchewki starte na drobnej tarce
- gorzka czekolada 80%
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy, mieszamy z sokiem, dodajemy roztopione masło, mąkę orkiszową, sodę, mieszamy składniki, dodajemy startą marchewkę, rodzynki. Masę rozlewamy do gotowych foremek lub samodzielnie wykonanych z papieru do pieczenia papilotek (najczęściej robię papilotki sama, wtedy mam pewność, że muffinki nie przykleją się do papierka), do każdej wciskamy mały kawałek czekolady. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 185 C.