Kasza jaglana z migdałami i owocami

Zapiekanka na słodko — bez cukru — kasza jaglana z migdałami i owocami

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 3 jabłka
  • 2 banany
  • garść rodzynek 
  • garść żurawiny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 70 g migdałów (około 2 garści)
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 150 ml soku ze świeżej pomarańczy (jedna duża pomarańcza)
  • 150 ml soku ze świeżych jabłek 

Przygotowanie:

  • Gotujemy kaszę jaglaną. 

1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.

  • Połowę kaszy wykładamy do brytfanki. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy rodzynki i cynamon, mieszamy, wykładamy na kaszę.
  • Na jabłka układamy, pokrojone w plastry banany, na banany rozsypujemy żurawinę i przykrywamy warstwą kaszy jaglanej.
  • Do miksera wkładamy migdały i orzechy nerkowca, wlewamy sok z pomarańczy i jabłka, miksujemy na gładką masę, wylewamy na wierzch kaszy. Zapiekamy w piekarniku w 185 C przez około 30 min.
  • Zapiekanka na słodko serwowana na śniadanie, świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego. 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked