Zapiekanka na słodko — bez cukru — kasza jaglana z migdałami i owocami
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 jabłka
- 2 banany
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- pół łyżeczki cynamonu
- 70 g migdałów (około 2 garści)
- 50 g orzechów nerkowca
- 150 ml soku ze świeżej pomarańczy (jedna duża pomarańcza)
- 150 ml soku ze świeżych jabłek
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę jaglaną.
1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- Połowę kaszy wykładamy do brytfanki. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy rodzynki i cynamon, mieszamy, wykładamy na kaszę.
- Na jabłka układamy, pokrojone w plastry banany, na banany rozsypujemy żurawinę i przykrywamy warstwą kaszy jaglanej.
- Do miksera wkładamy migdały i orzechy nerkowca, wlewamy sok z pomarańczy i jabłka, miksujemy na gładką masę, wylewamy na wierzch kaszy. Zapiekamy w piekarniku w 185 C przez około 30 min.
- Zapiekanka na słodko serwowana na śniadanie, świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego. 😋