Sok z pomarańczy, cukinii, jarmużu i natki pietruszki

Najważniejszą zaletą zielonych soków jest zawartość w nich chlorofilu (barwnik roślinny, podobny budową do ludzkiej krwi), działa cuda w naszym organizmie.

Potrzebujemy:

  • 1-2 Pomarańcze
  • kawałek cukinii
  • garść jarmużu
  • garść natki pietruszki

Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.

W skrócie o ich wspaniałości….

Pomarańcze W 100 gramach pomarańczy jest około 44 kcal.

  • Źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B( B1, B3, B6,) P.
  • Bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń(
    Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia, ile szklanka mleka) selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez.
  • Źródło  fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).
  • Witamina C wzmacnia organizm, chroni przed chorobami nowotworowymi, dba o serce i kontroluje ciśnienie krwi.
  • Witaminy B pozytywnie wpływają na włosy i skórę, wspierają układ nerwowy.
  • Zawarty w nich potas wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca a także
    reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów. 
  • Pomarańcze bogate są w błonnik, który wspomaga przemianę materii oraz chroni przed chorobami krążenia.
  • Naturalne lekarstwo na szkorbut.

Cukinia : W 100 gramach cukinii jest około 16 kcal.

  • Źródło witaminy C, E, A, K oraz witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9)źródło minerałów – wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i sodu.
  • Cukinia ma właściwości alkalizujące, łagodzi objawy nadkwaśności jak zgaga czy bóle żołądka.
  • Zawiera bardzo ważną dla oczu, luteinę i zeaksantynę, które wpływają korzystnie na siatkówkę, zmniejszają więc ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Cukinie są mało kaloryczne, łatwostrawne i posiadają niski indeks glikemiczny.

Jarmuż: W 100 gramach jarmużu jest około 29 kcal.

  • Źródło witamin A, C, K, (A – najwięcej witaminy wśród warzyw zielonych, dba o nasz wygląd i wzrok, C- wspiera nam odporność, K- odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Witaminy z grupy B ( B1(tiamina), B2(ryboflawina), B6( pirydoksyna), B9(kwas foliowy), także soli mineralnych – wapnia (ma więcej wapnia niż mleko!), bogate źródło żelaza, potasu, magnezu, manganu.
  • Zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) – przeciwutleniacze.
  • Źródło kwasu alfa-linolowego (ALA) – czyli kwasu tłuszczowego omega-3, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
  • Źródło sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe

Natka pietruszki: Bogate źródło witaminy C już w 100 g jest 178 mg! 

  • Bogate źródło żelaza i kwasu foliowego już 100 g natki jest 5 g żelaza, a dzięki obecności witaminy C i kwasu foliowego jest ono dobrze przyswajalne.
  • Zawiera antyoksydanty, flawonoidy, chronią przed zachorowaniem na nowotwór.
  • Pietruszka i jej działanie na organizm: poprawia i reguluje trawienie, przyswajanie pokarmów, niweluje wzdęcia, 
  • zapobiega infekcjom m.in. układu moczowego;pomaga w stanach zapalnych nerek i pęcherza, odkaża drogi moczowe, 
  • Dzięki dużej dawce witaminy C dba o naszą odporność. 
  • Źródło  prowitaminy A B-karoten, idealnie wpływa na stan skóry i wzrok. 
  • Natkę możemy żuć w buzi zamiast gumy orbit, odświeży nam oddech,
  • łagodzi kaszel, również astmatyczny. 
  • Ma działanie moczopędne bez problemu radzi sobie z nadmiarem wody w organizmie, 
  • Ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. 
  • reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny.
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii.
  • Ma właściwości antyseptyczne (niszczą drobnoustroje, hamują ich namnażanie).

Uwaga POMARAŃCZE!

Pamiętaj ! 

Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, grejpfruty czy jabłka. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy, możemy znaleźć informację o stosowaniu np. imazalilu (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).

Jak skutecznie myć owoce?

Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć, tak więc umycie je w samej wodzie nic nie da.

Prosty i tani sposób, bez używania specjalnych płynów do mycia warzyw i owoców.

  • Do miski z wodą – na 1l wody dodajemy 1/2 szklanki octu obojętnie jakiego, lub 3 łyżki kwasku cytrynowego wrzucamy warzywa, owoce i trzymamy ok 5-10 min. Tak pozbywamy się szkodliwych bakterii.
  • Następnie wylewamy tę wodę i dodajemy świeżej lub używamy drugiej miski – na 1l wody dodajemy 1 łyżkę sody oczyszczonej i przekładamy warzywa i owoce do tej wody, trzymamy kolejne 5 -10min. Tym razem pozbywamy się pestycydów.
  • Wyjmujemy warzywa i owoce z wody z sodą i płuczemy pod bieżącą wodą, z użyciem szczoteczki.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked