Placek z cukinii, jabłka, marchewki.

Pyszny i zdrowy warzywny placek na słodko, jako deser, jako przekąska do szkoły lub pracy.

Potrzebujemy:

  • 200 g cukinii (startej na małych oczkach)
  • 1 jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki miodu
  • 20 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • Jajka ubić, dodać startą odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, obrane starte jabłko, startą drobno marchewkę, miód, orzechy, tłuszcz, wymieszać, dodać mąkę z przyprawami, wymieszać, wlać do formy. Piec około 35 min. w temp. 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked