Pyszny i zdrowy warzywny placek na słodko, jako deser, jako przekąska do szkoły lub pracy.
Potrzebujemy:
- 200 g cukinii (startej na małych oczkach)
- 1 jabłko
- 1 średnia marchewka
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 20 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Jajka ubić, dodać startą odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, obrane starte jabłko, startą drobno marchewkę, miód, orzechy, tłuszcz, wymieszać, dodać mąkę z przyprawami, wymieszać, wlać do formy. Piec około 35 min. w temp. 180 C.