Sok z buraka, marchewki, jabłka i jeżyn

Każdy świeżo wyciśnięty sok to bomba witaminowa dla całego organizmu.

Potrzebujemy:

  • 1 burak 
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 3 garście jeżyn 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.

W małym skrócie o ich wspaniałości..

MARCHEWKA

Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów. Dodatkowo marchewka jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu. Dzięki temu marchewka wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację, pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie, wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się, oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu, wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

JABŁKO

Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki. Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH. Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów. Posiada niski indeks glikemiczny.

BURAK to naturalny probiotyk i antyoksydant, bogate źródło witamin z grupy B(witamin (B9 ->kwasu foliowego, B2 i B6) , ponadto witaminy C, A, E, K, i ogromne ilości minerałów – żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sód, bor, miedź, chlor, cynk, molibden, sód, mangan, kobalt, rubid, lit, cez. Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, 

JEŻYNY są źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B (B1 tiaminy, B2 ryboflawiny, PP niacyny i B6 -pirydoksyna i B9- kwas foliowy). Dzięki zawartości witaminy K, dba o układ sercowo-naczyniowy. Zwalcza stres oksydacyjny, odpowiedzialny za ogromną liczbę chorób. Powodują zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Zawarte w jeżynach garbniki i tanina działają ściągająco i pomagają w zwężaniu naczyń krwionośnych, więc zamiast wody utlenionej na małe ranki można zrobić okład z jeżyn. Poprawiają wydajności pracy mózgu, polepszają pamięć, karoten, betainę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany a dodatkowo wysoka zawartość błonnika, sprzyja osobom dbającym o linie.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked