Pyszny bardzo aromatyczny ketchup dla całej rodzinki.
Potrzebujemy:
- 4 kg pomidorów ekologicznych od rolnika, nie z marketu (świetnie sprawdzają się tu limy)
- 0,5 kg cebuli
- 5 papryk czerwonych upieczonych
- pół papryczki chilli (można więcej jeśli ktoś lubi bardzo ostre)
- pół małego selera
- 20 g imbiru
- 7 ząbków czosnku
- 100 -150 g ksylitolu (ilość według gustu)
- 3 łyżki kolendry
- pół łyżeczki goździków
- 4 ziela angielskie
- 200 – 300 ml octu jabłkowego
- sól kłodawska
Przygotowanie:
- Paprykę myjemy, pieczemy lub grillujemy w piekarniku. Po upieczeniu przykrywamy na chwilę w szczelnym w pojemniku, aby ładnie skórka zeszła. Zdejmujemy spaloną skórę, oczyszczamy z nasion.
- Pomidory myjemy, kroimy (nie zdejmujemy skórki), cebule obieramy, kroimy. Pomidory, cebulę, imbir, paprykę, papryczkę chilli, czosnek, rozdrabniamy w kilku partiach, bardzo dokładnie mikserem. W jednej z partii warzyw dodajemy przyprawy, aby się dobrze zmieliły tj.: kolendrę, goździki, ziele angielskie. Przelewamy do dużego garnka.
- Do rozdrobnionych warzyw dodajemy pół selera. Całość gotujemy, często mieszając, do odparowania połowy wody.
- Gdy nasz ketchup zmniejszył się o połowę, wyjmujemy selera, dodajemy ocet jabłkowy, sól i ksylitol, dosmaczamy, gotujemy do momentu pożądanej konsystencji. Gotowy ketchup przekładamy do małych słoiczków, pasteryzujemy.
- Jeśli lubicie można dodać pół łyżeczki cynamonu, będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.