Szybki i prosty obiad lub kolacja ! Aromatyczne warzywa i pieczona pierś kurczaka skropiona świeżą oliwą z czosnkiem 🙂
Przygotowanie:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżkę suszonego pomidora
- 1 łyżkę suszonego czosnku
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej
- odrobina chilli
- 1 łyżeczkę cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól.
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka , wkładamy do miseczki, wsypujemy: suszonego pomidora, suszonego czosnku, papryki, odrobinkę chili, cząber, sól. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami, układamy kurczaka w brytfance.
- Cebulę, jabłka bez gniazd, cukinię, paprykę, kroimy na duże kawałki, marchewkę ścieramy na cienkie plasterki, wszystko solimy i posypujemy majerankiem, mieszamy, wkładamy do drugiej brytfanki. Wstawiamy brytfankę z mięsem i warzywami do piekarnika i pieczemy w 200C około 30 min.
- Do kubeczka wlewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet jabłkowy i sól, dokładnie mieszamy, polewamy już na talerzu mięsko i warzywka.