Sok z winogrona 🍇 (gotowany)
Potrzebujemy:
- Winogrona ciemne lub jasne
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy, obrywamy, wkładamy do garnka, gotujemy, aż puszczą całkowicie sok, a owoce będą się rozpadać. Sok przecedzamy i przecieramy miazgę, przelewamy do słoiczków lub butelek, pasteryzujemy.
Sok z winogron 🍇 (z wyciskarki)
Potrzebujemy:
- Winogrona ciemne lub jasne
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy, obrywamy, wkładamy do wyciskarki. Sok przelewamy do garnka, zagotowujemy, przelewamy do słoiczków lub butelek, pasteryzujemy.
- Sok z wyciskarki smakuje inaczej, jest bardziej intensywny ale też bardziej cierpki w smaku.
Kompot z winogron 🍇
- Winogrona ciemne lub jasne
- Woda
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy, obrywamy, wkładamy do wyparzonych słoików,
- Słoiki zalewamy gorącą przegotowaną wodą, zakręcamy, pasteryzujemy na mokro.
- ➡️ Kompot w zimie po otwarciu, możemy sobie dosłodzić miodem.
- ➡️ Możemy również zrobić słodki kompot, dodając od razu miód do gorącej wody i zalać owoce.
Kompot z białych winogron Kompot z ciemnych winogron
Kompot z 🍇 i jabłek🍎🍏
- Winogrona ciemne lub jasne
- jabłka (słodkie)
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy, obrywamy, jabłka myjemy, kroimy w ósemki wkładamy do wyparzonych słoików.
- Słoiki zalewamy gorącą przegotowaną wodą, zakręcamy, pasteryzujemy na mokro.
- ➡️Kompot w zimie po otwarciu, możemy sobie dosłodzić miodem.
- ➡️Możemy również zrobić słodki kompot, dodając od razu miód do gorącej wody i zalać owoce.
Kompot z winogron🍇 i jeżyn
Potrzebujemy:
- Winogrona ciemne lub jasne
- jeżyny
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy, obrywamy, jeżyny delikatnie płuczemy, wkładamy na przemian, do wyparzonych słoików.
- Słoiki zalewamy gorącą przegotowaną wodą, zakręcamy, pasteryzujemy na mokro.
- ➡️Kompot w zimie po otwarciu, możemy sobie dosłodzić miodem.
- ➡️Możemy również zrobić słodki kompot, dodając od razu miód do gorącej wody i zalać owoce.
Kompot z winogron i jeżyn
- Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
- Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.
Wino domowe z winogron ciemnych
Potrzebujemy:
- Winogron ciemny
- Woda przegotowana ochłodzona (około 1 litr)
- 05-1 kg cukru (Tu cukier niezbędny do fermentacji)
- Baniak na wino (u mnie jest to 5 l)
- Korek i rurka fermentacyjna
Przygotowanie:
- Winogrona myjemy, oczyszczamy, odrywamy z gałązek.
- W dużej misce rozgniatamy ręcznie winogron na miazgę. Przelewamy miazgę do baniaczka na wino.
- W wodzie rozpuszczamy cukier, przelewamy do baniaczka, mieszamy lub wstrząsamy butlą, żeby się wymieszały składniki, miazga powinna zajmować około 3/4 butli, następnie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, wlewamy tam wodę, dzięki temu będziemy obserwować, jak nasze wino pracuje.
- Odstawiamy na około 2-3 tygodnie (do czasu, aż wino przestanie pracować, puszczać bąble), po tym czasie miazgę przecedzamy, wino wlewamy ponownie do czystego baniaczka, dodajemy cukier, ilość w zależności od tego, jakie wino ma być słodkie. Ja nie lubię słodkiego więc dodaję minimalnie około 2 łyżek, aby tylko wino pracowało. Zakładamy ponownie korek i rurkę fermentacyjną.
- Wino odstawiamy w chłodne miejsce (np. do piwnicy) na około 3 miesiące. Wino jest gotowe w momencie, kiedy przestaje buzować, co łatwo możemy zaobserwować na rurce fermentacyjnej.
Pracujące wino