Sok z marchewki jabłka i pokrzywy

Niezwykły eliksir dla zdrowia i urody.

Potrzebujemy:

  • 2 marchewki
  • 1-2 jabłka
  • garść świeżej pokrzywy

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem. 
  • Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. 

W skrócie o ich wspaniałości…

JABŁKO

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • Wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
    Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

MARCHEWKA

  • Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
  • Źródłem witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
  • Marchewka wspiera układ nerwowy,
  • Wspomaga pamięć i koncentrację,
  • Pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie,
  • Wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się,
  • Oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu,
  • Wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny,
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

POKRZYWA

  • Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin: A, B, C, E, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód.
  • Pokrzywa oczyszcza cały organizm, jest moczopędna, wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem i wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii, więc jeśli masz problemy z układem moczowym, pij sok z pokrzywy!
  • Redukuje nam cholesterol we krwi, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek oraz reguluje poziom hemoglobiny, obniża poziom cukru oraz ciśnienie tętnicze we krwi.
  • Bogate źródło żelaza pomoże w leczeniu anemii.
  • Działa antyalergicznie
  • Ma właściwości antybakteryjnie i antywirusowe.
  • Pokrzywa zawiera związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, flawonoidy.
  • Jest idealna na problemy z włosami, nadaje im blask, pomaga w walce z łupieżem, poprawia cerę, pomaga w walce z trądzikiem, wzmacnia paznokcie, pokrzywa to bogactwo antyoksydantów i pierwiastków.
  • Pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz ułatwia trawienie, 
  • Działa przeciwzapalnie, wzmacnia cały nasz organizm.
  • Najlepsze są świeże, młode liście, dlatego pędy pokrzywy powinniśmy zbierać w kwietniu i w maju (przed kwitnieniem). Właśnie wtedy zawiera ona najwięcej wartości odżywczych. Aczkolwiek pokrzywa nawet poza sezonem, czy wyrośnięta tez jest cennym nabytkiem.
  • Oczyszcza cały organizm, jest moczopędna, wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem i wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii, więc jeśli masz problemy z układem moczowym, pij sok z pokrzywy! 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked