Niezwykły eliksir dla zdrowia i urody.
Potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1-2 jabłka
- garść świeżej pokrzywy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
- Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu.
W skrócie o ich wspaniałości…
JABŁKO
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- Wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych. - Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
MARCHEWKA
- Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
- Źródłem witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
- Marchewka wspiera układ nerwowy,
- Wspomaga pamięć i koncentrację,
- Pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie,
- Wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się,
- Oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu,
- Wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny,
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
POKRZYWA
- Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin: A, B, C, E, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód.
- Pokrzywa oczyszcza cały organizm, jest moczopędna, wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem i wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii, więc jeśli masz problemy z układem moczowym, pij sok z pokrzywy!
- Redukuje nam cholesterol we krwi, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek oraz reguluje poziom hemoglobiny, obniża poziom cukru oraz ciśnienie tętnicze we krwi.
- Bogate źródło żelaza pomoże w leczeniu anemii.
- Działa antyalergicznie
- Ma właściwości antybakteryjnie i antywirusowe.
- Pokrzywa zawiera związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, flawonoidy.
- Jest idealna na problemy z włosami, nadaje im blask, pomaga w walce z łupieżem, poprawia cerę, pomaga w walce z trądzikiem, wzmacnia paznokcie, pokrzywa to bogactwo antyoksydantów i pierwiastków.
- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz ułatwia trawienie,
- Działa przeciwzapalnie, wzmacnia cały nasz organizm.
- Najlepsze są świeże, młode liście, dlatego pędy pokrzywy powinniśmy zbierać w kwietniu i w maju (przed kwitnieniem). Właśnie wtedy zawiera ona najwięcej wartości odżywczych. Aczkolwiek pokrzywa nawet poza sezonem, czy wyrośnięta tez jest cennym nabytkiem.
- Oczyszcza cały organizm, jest moczopędna, wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem i wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii, więc jeśli masz problemy z układem moczowym, pij sok z pokrzywy!