Fosfor

Funkcje fosforu

  • Budulec każdej komórki bierze udział w procesach wzrostu oraz regeneracji i funkcjonowania tkanek miękkich, jak mięśnie, serce, nerki, mózg.
  • składnik DNA — jest nośnikiem informacji genetycznej.
  • jest budulcem kości i zębów.
  • uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych 
  • odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca.
  • łagodzi bóle w zapaleniu stawów. 

Źródła Fosforu

  • podroby; wątroba, nerki ( w 100 g jest około 362 mg)
  • ryby świeże (np dorsz w 100 g jest około 184 mg) solone, wędzone
  • mleko ( w 100 g jest około 84 mg)
  • żółtko jaj (w 100 g jest około 66,3 mg)
  • sery pełnotłuste (w 100 g jest około 416 mg)
  • sery topione
  • sery twarogowe
  • kaczka, pasztety drobiowe
  • wędliny
  • fasola
  • groch ( w 100 g jest około 103 mg)
  • soja
  • płatki owsiane ( w 100 g jest około 433 mg)
  • migdały ( w 100 g jest około 454 mg)
  • pestki dyni
  • słonecznik ( w 100 g jest około 784 mg)
  • morele
  • kasza gryczana (w 100 g jest około 495 mg)
  • kasza jęczmienna

➡️Fosfor znajduje się we wszystkich pokarmach, niedobory nie występują, można go spożyć w nadmiarze, który jest wydalany. Jeśli nerki są chore, organizm nie wydala nadmiaru i fosfor gromadzi się, co powoduje odwapnianie kości.

➡️Przy większym spożywaniu fosforu (dieta wysokobiałkowa) należy spożywać większą ilość wapnia.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked