Sód znajduje się w płynie pozakomórkowym (otaczającym komórki ciała). Jest minerałem rozpuszczalnym w wodzie. Przenosi ładunki elektryczne (razem z potasem i chlorem jest elektrolitem).
Funkcje sodu
- utrzymuje równowagę Kwasowo- zasadową (płynów w organizmie)
- chroni organizm przed nadmierną utratą wody.
- utrzymuje sprawność mięśni i nerwów.
- pobudza wydzielanie potu (zabezpiecza przed udarem cieplnym).
Źródło sodu
- sól kuchenna.
- ryby solone, wędzone
- wędliny
- sery podpuszczkowe
- mleko
- płatki kukurydziane
Skutki nadmiaru sodu (nadmierne spożycie soli kuchennej)
- wzrost nadciśnienia
- powstawanie kamieni nerkowych
- obrzęki
Skutki niedoboru sodu
- zaburzenia nerwowe
- nasilone oddawanie moczu
- skurcze mięśni
- spadek ciśnienia krwi
- wydalanie z moczem potasu (który musi zostać uzupełniony)
➡️Osoby z nadciśnieniem i chorym serem powinny unikać nadmiaru sodu (soli kuchennej).
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki