Żelazo

Żelazo — odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Jest składnikiem każdej cząstki hemoglobiny, dzięki niemu w płucach cząsteczki tlenu przenoszone są do wszystkich komórek organizmu. Komórki bez tlenu umierają. W komórkach tlen zostaje spalony, a dwutlenek węgla (produkt uboczny spalania tlenu) zostaje przetransportowany z powrotem do płuc, skąd jest wydychany.

Funkcje żelaza

  • składnik konieczny do transportu tlenu w organizmie
  • wzmacnia system odporności organizmu na infekcje i zakażenia.
  • korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca.
  • Wpływa na pracę i rozwój mózgu, szczególnie ważne jest ono w okresie niemowlęcym, dziecięcym i dojrzewania; niewystarczająca ilość wchłoniętego żelaza u niemowląt powoduje niedorozwój umysłowy i fizyczny.
  • Wpływa na zwiększenie sprawności fizycznej u sportowców.

Źródła żelaza

  • wątroba (w 100 g jest około 30 mg)
  • nerki
  • ziarna zbóż
  • ciemny chleb
  • płatki owiane (w 100 g jest około 3-5 mg)
  • pestki dyni (w 100 g jest około 9 mg)
  • sezam (w 100 g jest około 6 mg)
  • otręby (w 100 g jest około 10 mg)
  • kakao (w 100 g jest około 13,8 mg)
  • rodzynki (w 100 g jest około 1,8 mg)
  • migdały (w 100 g jest około 4,2 mg)
  • fasola
  • groszek zielony
  • soczewica (w 100 g jest około 7 mg)
  • kasza gryczana (w 100 g jest około 2,4 mg)
  • kasza jaglana (w 100 g jest około 3 mg)
  • nasiona strączkowe
  • szpinak  (w 100 g jest około 2,8 mg)
  • natka pietruszki (w 100 g jest około 6,2 mg)
  • szczypiorek
  • brokuły (w 100 g jest około 0,8 mg)
  • buraki (w 100 g jest około 1,7 mg)
  • winogrona
  • morele
  • orzechy nerkowca (w 100 g jest około 6,4 mg)
  • drób.
  • ryby 
  • jajka (w 100 g jest około 2 mg)

Skutki niedoboru żelaza

  • anemia z niedoboru żelaza, która objawia się osłabieniem, bólami głowy, apatia i bladością skóry.
  • obniżona odporność organizmu
  • narastające zmęczenie
  • mniejsza wydolność fizyczna
  • nerwowość
  • trudności w przełykaniu
  • zły nastrój
  • trudności w uczeniu się 

➡️Prawidłowe przyswajanie żelaza jest możliwe z udziałem wapnia, białka, miedzi, witaminy B12, B6, C i E.

➡️Uzupełnienie lekami niedoboru żelaza powinno przebiegać pod kontrolą lekarza.

➡️Wchłanianie żelaza zmniejszają: kawa, mocna herbata oraz duża ilość wapnia. 

➡️Organizm dorosłego człowieka zużywa 2/3 żelaza do produkcji hemoglobiny i enzymów, a 1/3 magazynuje w wątrobie, śledzionie oraz szpiku kostnym.

➡️Dzieci rodzą się z zapasem żelaza na 6 miesięcy.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked