Delikatne pulpeciki z mięsa indyka
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 5 łyżek kaszy mannej orkiszowej lub z płaskurki ekologicznej.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 Jajko
- 1 mała marchewka
- litr wody
- Masło klarowane lub olej kokosowy
- Lubczyk
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, wrzucić do garnka, wlać litr wodę, wsypać lubczyk, trochę soli, zagotować.
- Na tłuszczu usmażyć cebulkę.
- Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażoną cebulkę, kaszę mannę, sól i pieprz, wyrobić masę, formować małe kulki i wrzucać do gotującego się wywaru z marchewki.
- Gotować ok. 20 min na małym ogniu pod przykrywką. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić można mąką ziemniaczaną (1 łyżeczka, rozmieszana w chłodnej wodzie) lub orkiszową (gluten).
- Pulpety możemy zrobić w wersji z sosem pomidorowym lub w wersji z białym sosem. Jeśli chcemy zrobić sos pomidorowy wystarczy dodać około pół szklanki przecieru pomidorowego lub 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 🍅, w wersji białej dodajemy tylko mąkę (ziemniaczaną lub orkiszową ekologiczną)
- Doprawiamy do smaku świeżym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Pulpeciki podajemy z ulubionymi surówkami, pieczonymi warzywami, z kaszą lub ryżem.