Pulpety z indyka

Delikatne pulpeciki z mięsa indyka

Potrzebujemy:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  •  5 łyżek kaszy mannej orkiszowej lub z płaskurki ekologicznej.
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 Jajko
  • 1 mała marchewka
  •  litr wody
  • Masło klarowane lub olej kokosowy
  •  Lubczyk
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  •  Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, wrzucić do garnka, wlać litr wodę, wsypać lubczyk, trochę soli, zagotować.
  • Na tłuszczu usmażyć cebulkę.
  •   Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażoną cebulkę, kaszę mannę, sól i pieprz, wyrobić masę, formować małe kulki i wrzucać do gotującego się wywaru z marchewki.
  • Gotować ok. 20 min na małym ogniu pod przykrywką. Jeśli sos  jest za  rzadki zagęścić można mąką ziemniaczaną (1 łyżeczka, rozmieszana w chłodnej wodzie) lub orkiszową (gluten).
  • Pulpety możemy zrobić w wersji z sosem pomidorowym lub w wersji z białym sosem. Jeśli chcemy zrobić sos pomidorowy wystarczy dodać około pół szklanki przecieru pomidorowego lub 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 🍅, w wersji białej dodajemy tylko mąkę (ziemniaczaną lub orkiszową ekologiczną) 
  • Doprawiamy do smaku świeżym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Pulpeciki podajemy z ulubionymi surówkami, pieczonymi warzywami, z kaszą lub ryżem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked