Przygotowanie:
Ogórki do kiszenia najlepsze są takie z własnego ogródka, oczywiście nie każdy ma taką możliwość, bardzo dużo osób oferuje sprzedaż swoich ogórków z ogródków warto z tego skorzystać.
Dlaczego warto sięgać po ogórki kiszone ?
- Na przykład dlatego że zawierają kwas mlekowy, który rozkłada szkodliwe substancje i reguluje pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie.
- Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
- Błonnik który polepsza trawienie
- Pozwalają usunąć z organizmu nadmiar wody.
- kiszonki regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu.
- kiszonki zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B – chronią nas przed anemią.
- Ogórki kiszone są niskokaloryczne
- Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, z jednej strony niszczą szkodliwe bakterie, z drugiej zaś ograniczają przepuszczalność jelit i tym samym redukują działanie endotoksyn.
Przygotowanie kiszonych ogórków:
- Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.
- Do każdego słoika wkładamy : 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- baldachim kopru
- Opcjonalnie, jeśli macie w posiadaniu – liście wiśni, porzeczki czarnej, liść selera, polecam zastosować bo nadają fajny smak.
Ogórki możemy zrobić na dwa sposoby, oba mi się sprawdzają i wychodzą super.
- Pierwszy sposób : Zalewam ogórki gorącą wodą.
- Drugi sposób : Zalewam ogórki zimną wodą filtrowaną (nie z kranu)
Na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), taką wodą zalewamy słoik wcześniej już naszykowany, a na wierzch układamy dwa baldachimy z kopru, słoik zakręcamy, zostawiamy np. na stole 2-3 dni potem wynosimy do piwnicy bądź ciemnego pomieszczenia.
Nie ważne czy woda gorąca, czy zimna, jeśli ogórki są zdrowe, na pewno wyjdą, jeśli są przenawożone, to nawet najcudowniejsza woda nie pomoże 🙂 SMACZNEGO!