Dorsz w sosie pomidorowym

Szybki obiad – prosty skład – zdrowy posiłek

Potrzebujemy :

  • Dorsz (ilość według gustu)
  • 2-3 cebule
  • Około 500 ml przecieru pomidorowego
  • Pieprz cytrynowy
  • Majeranek
  • Sól
  • Zielenina np. pietruszka, szczypiorek, koperek.

Przygotowanie :

  • Dorsza myjemy, osuszamy nacieramy pieprzem cytrynowym, majerankiem, układamy w brytfance.
  • Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ryby, zapiekamy w piekarniku około 10 min w temp 180 C. Po tym czasie dorsza zalewamy przecierem pomidorowym, pieczemy razem około 20 min w temp. 200 C.
  • Rewelacyjnie smakuje podawana z ryżem lub kaszą kuskus.

Dorsz w sosie pomidorowym (4 porcje)

Energia (kcal)376 kcal
Energia (kj)1580.00 kj
Białko48.10 g
Tłuszcz3.10 g
Węglowodany ogółem43.70 g
Błonnik pokarmowy13.60 g
Cholesterol100.00 mg



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked