Szybki obiad – prosty skład – zdrowy posiłek
Potrzebujemy :
- Dorsz (ilość według gustu)
- 2-3 cebule
- Około 500 ml przecieru pomidorowego
- Pieprz cytrynowy
- Majeranek
- Sól
- Zielenina np. pietruszka, szczypiorek, koperek.
Przygotowanie :
- Dorsza myjemy, osuszamy nacieramy pieprzem cytrynowym, majerankiem, układamy w brytfance.
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ryby, zapiekamy w piekarniku około 10 min w temp 180 C. Po tym czasie dorsza zalewamy przecierem pomidorowym, pieczemy razem około 20 min w temp. 200 C.
- Rewelacyjnie smakuje podawana z ryżem lub kaszą kuskus.
Dorsz w sosie pomidorowym (4 porcje)
Energia (kcal) | 376 kcal |
Energia (kj) | 1580.00 kj |
Białko | 48.10 g |
Tłuszcz | 3.10 g |
Węglowodany ogółem | 43.70 g |
Błonnik pokarmowy | 13.60 g |
Cholesterol | 100.00 mg |