Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Świetna alternatywa na placki ziemniaczane bez smażenia w tłuszczu, pyszne i szybkie w przygotowaniu, jako pomysł na kolacje, lub jako przekąska do zabrania ze sobą do pracy lub na wycieczkę.

Potrzebujemy:

  • Około 1 kg ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki orkiszowej
  • szczypiorek (ilość według gustu)
  • koperek (ilość według gustu)  
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ścieramy na średniej tarce, odciskamy wodę, dodajemy startą cebulę, jajka, rozgnieciony czosnek, mąkę, pokrojony drobno szczypiorek i koperek, sól i pieprz, mieszamy dokładnie składniki. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, nakładamy łyżką, formując małe grubsze placuszki, wkładamy do nagrzanego piekarnika około 200 C i pieczemy do zrumienia.

You may also like



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked