Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kapusty kiszonej.

Z serii obiady bezmięsne…

Szybki bigos z młodej kapusty z dodatkiem kapusty kiszonej, świetny jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków, lub pieczonego mięsa.

 Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kapusty kiszonej.

Potrzebujemy:

  • 1 młodą kapustę
  • Dwie garście kapusty kiszonej 
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 ziele angielskie 
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Pęczek koperku
  • około 400 ml wody 
  • Lubczyk, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Do dużego garnka szatkujemy kapustę, dodajemy kiszoną kapustę, pokrojoną grubo cebulę, startą grubo marchewkę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, lubczyk, dokładnie mieszamy składniki, zalewamy przegotowaną wodą około 400ml, gotujemy do miękkości warzyw. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, dosmaczamy, dusimy około 10 min, dodajemy koperek.

Inna propozycja podania bigosu – Schab z kapustą i fasolką 🙂

Zapraszam również na pyszny bigosik z samej młodej kapusty. Podany w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem.. Pychotka!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked