Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Chleb orkiszowy z ziemniakami i cząbrem
Składniki:
- 50 g mąki żytniej ekologicznej
- 200 g mąki orkiszowej razowej ekologicznej (1860)
- 250 g mąki orkiszowej ekologicznej (630) ( Lubię mieszać różne mąki — oczywiście może być tu jeden lub dwa rodzaje mąki )
- 150 g ugotowanych ziemniaków – przeciśniętych przez praskę
- 250 ml mleka — u mnie roślinne migdałowe
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- Sól kłodawska— ilość według uznania.
- 1 jajko
- garść siemienia lnianego
- garść pestek z dyni
- garść słonecznika
- garść płatków owsianych ekologicznych
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka cząbru
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn: W dużym kubku wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min, zacznie się pienić i urośnie.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, sól, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, kminek, cząber, wlewamy drożdże.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy robotem lub ręcznie, przekładamy do formy, posypujemy mąką lub dowolnymi ziarnami, odstawiamy do wyrośnięcia (uwaga rośnie bardzo szybko) Jak podwoi swoją objętość, wkładamy chlebek do piekarnika ( nie musi być wcześniej nagrzany) i pieczemy ok.40 minut w temp. 200 C.
Pięknie napisane cytuje…
Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.
Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.
Źródło
https://biobabalscy.pl/orkisz/
Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!