Pasztet warzywny na kanapki

Pasztet warzywny z soczewicą i czarnym sezamem

Potrzebujemy:

  • 1 szklanki soczewicy.
  • 0,5 szklanki słonecznika
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki mielonego siemia lnianego
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  •  1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  •  1 łyżeczka majeranku
  • olej kokosowy, sól i pieprz.
  • czarny sezam do posypania na wierzch

Przygotowanie:

  • Soczewicę płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wrzącą wodą, solimy i gotujemy 20 min na małym ogniu, nie mieszając, studzimy.
  •  Słonecznik zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 min, po czym przecedzamy.
  • Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła płatki i moczymy również 15 min.
  • Siemię lniane zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła tylko siemię, na 15 min
  •  Na patelni rozpuszczamy trochę oleju kokosowego i smażymy na złoto cebulę, dorzucamy starte na tartce warzywa (marchew, pietruszkę, seler) solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • Do miski wrzucamy soczewicę, słonecznik, płatki owsiane, siemię lniane, warzywa, rozgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.
  •  Wszystko razem łączymy, wkładamy do foremki keksowej z papierem do pieczenia, posypujemy wierzch  czarnym sezamem.
    Pieczemy 40 min w temp. 180 C.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked