Z serii obiady bezmięsne….
Szybkie danie na obiad lub kolację.. Bez mięsa, śmietany, a za to z pysznymi wartościowymi orzechami. W przepisie używam orzechów nerkowca, ale można je też zastąpić orzechami włoskimi. Orzechy najlepiej wcześniej namoczyć w wodzie na godzinę lub dwie, ale jak nie mamy czasu to wystarczy wypłukać. Makaron orkiszowy, ale tylko z mąki ekologicznej ze zboża bez oprysków chemicznych ‼️. Jeśli nie możesz jeść produktów zawierających gluten, użyj makaronu ryżowego, będzie tak samo smacznie 😎
Makaron orkiszowy z sosem pomidorowo-orzechowym
Potrzebujemy:
- 500 g przecieru pomidorowego (bez cukru) najlepiej z własnej spiżarki.
- Dwie garści orzechów nerkowca
- 150 g wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- Szczypta chili
- Szczypta papryki słodkiej
- Sól
- Olej kokosowy
- Ser parmezan wegański (na bazie oleju kokosowego)
- Makaron orkiszowy z mąki ekologicznej lub makaron ryżowy
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnać przez praske i podsmażyć delikatnie na oleju kokosowym, wlać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę razem dusić .
- Do blendera wkładamy orzechy, wlewamy wodę, miksujemy na gładko i dodajemy do sosu pomidorowego.
- Majaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy startym parmezanem… Pycha!
Orzechy nerkowca
- zawierają dużo białka (niepełnowartościowe),
- bogate w witaminę A (jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), witamina D (wpływa na metabolizm wapnia i fosforu, działa uspokajająco, wzmacnia system immunologiczny, pobudza mineralizację kości i zębów), witamina E (przeciwutleniacz, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), witamina K (wpływa na krzepliwość krwi), witaminy z grupy B (B1,B2,B6,B9,PP), witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania, są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą stres, zmęczenie, dbają o skórę, zapobiegają zajadom, bólom głowy, depresjom.
- pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź, selen i cynk – dzięki którym mamy piękne włosy oraz paznokcie.
- dzięki znacznej zawartości magnezu i miedzi zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i arytmii serca oraz poprawiają insulinooporność.
- zawartość NNKT obniża poziom złego cholesterolu,
- kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
- polecane dla osób na dietach, mimo iż ich wartość kaloryczna jest dość wysoka w 100 g – 533 kcal, przeważają tu kwasy tłuszczowe nienasycone, to zdrowe tłuszcze, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a zawartość błonnika pokarmowego usprawnia prace jelit, dzięki czemu mamy dobre i szybsze trawienie.