Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Potrzebujemy:
- 1 dużą marchewkę
- 1 pietruszkę
- Kawałek selera
- pół pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- garść fasolki szparagowej
- 2 łyżki ryżu
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- Lubczyk, sól, pieprz, koperek.
- Masło klarowane
Przygotowanie:
- W garnku na tłuszczu smażę drobno pokrojoną cebulkę.
- Warzywa ścieram na drobnej tarce (marchew, seler, pietruszka), kroimy czosnek, pora, dodajemy fasolkę, ziemniaki w kostkę, wrzucamy do cebulki i chwile podsmażamy razem.
- Wlewamy ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy 2 łyżki ryżu, liść laurowy, 3 ziela angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy ok. 15 -20 min do miękkości warzyw.
- Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.