Kasza jęczmienna z warzywami

Z serii obiady bezmięsne…. prosty i zdrowy obiadek!

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej ekologicznej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 łyżki suszonego pomidora 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Gotujemy kaszę (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę dobrze płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.)
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Warzywa por i paprykę kroimy, marchew, pietruszka, seler ścieramy na tartce lub rozdrabniamy drobno w robocie, dodajemy do cebulki, chwilę podsmażamy, dodajemy suszone pomidory, majeranek, sól i pieprz, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. 
  • Gdy warzywa są już gotowe, dodajemy kaszę, mieszamy i gotowe!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked