Pyszna alternatywa na naleśniki bez mleka, są zdrowe, pyszne, lekkie a dzieciaki je uwielbiają.
Potrzebujemy :
- 400 ml soku z marchewki i jabłka (świeżo wyciśnięty)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- Olej kokosowy
Przygotowanie :
- Jajka roztrzepujemy razem z sokiem, dodajemy po trochę mąkę, roztrzepujac aby nie było grudek.
- Smażymy na rozgrzanej patelni, smarujac odrobiną oleju kokosowego.
- Ciasto jest bardzo delikatne, na patelni trzeba je bardziej przypiekać, aby ładnie się przewracały.
- Naleśniki są bardzo aromatyczne, słodkie choć bez cukru, można na je jeść same bez dodatków, są tak pyszne!
Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.