Z serii zdrowe soki..
Sok z selera, marchewki, jabłka i buraka
Potrzebujemy:
- 4 gałązki selera naciowego
- 3 marchewki
- 2-3 jabłka
- 1 burak
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
W skrócie o ich wspaniałości…
Seler naciowy
- Seler naciowy zawiera duże ilości kwasu foliowego i witaminy E, A oraz witamin z grupy B i minerały: fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
- Zawiera apigeninę, bardzo silny związek o właściwościach przeciwnowotworowych, który zabija komórki rakowe.
- Ponadto: odmładza, poprawia trawienie, nawadnia i odkwasza organizm, zwalcza stres i jest mało kaloryczny.
- Pobudza procesy trawienia a zawartość włókna pokarmowego zapobiega powstawaniu zaparć.
- Poprawia funkcjonowanie, oczyszcza z toksyn.
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. - Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajduje się najwięcej witaminki C i większość błonnika. Ponadto są tam jeszcze ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Marchewka
- Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
- Źródło witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
- Marchewka wspiera układ nerwowy,
- Wspomaga pamięć i koncentrację,
- Pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci.
- Wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się,
- Oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu.
- Wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny.
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.