Pasztet z kaczki, soczewicy i warzyw – pyszny i zdrowy pasztet na kanapki.
- Pierwszym etapem przygotowania jest po prostu ugotowanie rosołu, na bazie warzyw i mięska z tego powstaje przepyszny pasztet, a przy okazji nie marnujemy mięsa z rosołu.
- U mnie jest to rosół z kaczki ale może być też z kurczaka, zależy co uda wam się dostać u rolnika (ilość mięsa według gustu), do tego włoszczyzna (u mnie jest to 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, kawałek selera). Po ugotowaniu rosołu wyciągamy warzywa, mięso oddzielamy od kości, a rosołek oczywiście zjadamy z makaronem lub ryżem.
- W osobnym garnuszku gotujemy 1 szklankę soczewicy czerwonej (1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 20 min, aby kasza doszła).
Do miksera wkładamy:
- mięso z rosołu
- warzywa z rosołu
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- soczewicę
- natka pietruszki (ilość według gustu)
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczyptę papryki wędzonej
- sól i pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, przekładamy do małej brytfanki, posypujemy papryką i suszonym czosnkiem. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temp. 200 C.