Sos z leśnych podgrzybków

Sezon w pełni, więc obowiązkowo sos z aromatycznych podgrzybków, musi pojawić się na stole. To idealny obiad w październikowy weekend, tym bardziej kiedy uzbieramy grzybki na wyprawie rodzinnej. Jest to danie dość ciężkie, więc dzieci jedzą w tym dniu inne smakołyki obiadowe :)Mój maluch zawsze wybiera wtedy ziemniaczki z zsiadłym mlekiem, jest smakoszem tego prostego dania 🙂

Sos z leśnych podgrzybków

Potrzebujemy:

  • Podgrzybki – ilość według gustu
  • 2 cebulę
  • 3 łyżki mascarone lub więcej, w zależności od ilości grzybów. Oczywiście jeśli nie mamy mascarpone może być wiejska tłusta śmietana.
  • masło klarowane
  • sól Kłodawska/pieprz czarny.
  • Do podania: ziemniaczki/ ogórki kiszone/korniszony/ lub marynowana papryka:)

Przygotowanie:

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarownego, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę, zrumieniamy, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, solimy, dusimy razem około 10 minut.
  • Po tym czasie dodajemy serek mascarpone, mieszamy , dolewamy trochę wody , jeśli jest za gęste, dopasowując do odpowiadającej gęstości. Dusimy razem około 15 minut , na końcu dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Podajemy oczywiście z ziemniaczkami, bo z nimi smakują najlepiej. Jest tylko jedno pytanie…Sos na ziemniakach czy obok? 🙂 A wy jak lubicie?

Pozostałe grzyby lecą do zamrażarki lub suszenia…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked