Makaron z wieprzowiną

Szybkie danie obiadowe. Połączenie trochę ciężkie ale dobór odpowiednich jakościowo produktów uratuje ten posiłek. Mój syn twierdzi, że jest pycha:)

Makaron z wieprzowiną

Potrzebujemy,:

  • Pół kg mięsa mielonego
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Około 200 ml przecieru pomidorowego.
  • Około 200 ml wody
  • Tłuszcz: masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • Przyprawy: lubczyk, papryka czerwona, chili, majeranek, sól kłodawska.
  • Makaron orkiszowy z mąki ekologicznej około 200 g.

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładamy dwie łyżki tłuszczu, podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, mieszamy , delikatnie zrumieniamy.
  • Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię , mięso mielone i przyprawy. Ilość przypraw dopasować do gustu (ja daję po pół łyżeczki).
  • Gdy mięso trochę odparuje , wrzucamy suchy makaron, wlewamy przecier pomidorowy i wodę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, doprawiamy i gotowe.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked