Zupa z białej kapusty

Zupa z kapusty ze względu na swoje wartości odżywcze, powinna być spożywana przez nas dość często, ponieważ kapusta to bogate źródło witamin A, C, E, K oraz w witamin z grupy B. Ponadto w kapuście występuje także żelazo, siarka, mangan czy cynk. Oczywiście najlepiej spożywać ją surową ale nawet po ugotowaniu, zyskamy dużo z jej wartości.

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa z białej kapusty

Potrzebujemy:

  • 1 Cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  •  kawałek selera
  •  kawałek kapusty (ja daje pół małej główki ).
  • 4-5 ziemniaki
  • 1 pomidor lub kilka małych 
  • 100 – 150 ml przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: 1 łyżeczka lubczyku, szczypta kminku, szczypta chili, sól kłodawska, pieprz czarny.
  • Zielenina: koperek, natka pietruszka 

Przygotowanie:

  •  Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy. 
  • Do garnka dajemy masło klarowane, dodajemy warzywa i przyprawy, delikatnie podduszamy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podduszamy razem, około 5 minut, następnie wlewamy gorąca wodę około 1,5-2 l, przeciśnięty czosnek, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, dosmaczamy, zagotowujemy. Moja zupa jest lekko pikantna, co dodaje jej bardzo atrakcyjności 🙂
  • Gotową zupę podajemy posypaną koperkiem i natką pietruszki. 
  • Do miseczki z zupą warto dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, zdrowe tłuszcze są nam potrzebne.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked