Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa warzywna ze śmietanką z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- 1 cebulę
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek mały selera
- Garść fasolki zielonej lub żółtej
- Opcjonalnie : 2 garści groszku zielonego
- 5-7 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- Świeży koperek lub pietruszka.
- Przyprawy: Lubczyk, sól kłodawska i pieprz czarny, 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy
- Masło klarowane lub oliwa
- Garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Orzechy płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy. (najlepiej namoczyć orzechy 2-3 godziny wcześniej)
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (w garnku).
- Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, por) kroimy w kostkę.
- Do garnka z cebulą, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy fasolkę, groszek oraz przyprawy, mieszamy, razem podsmażamy na lekkim płomieniu, aby się nie przypaliło a delikatnie zrumieniło, około 5 min. Następnie do podduszonych warzyw wlewamy około 1,5 litra wody, gotujemy do miękkości warzyw.
- Orzechy nerkowca odcedzamy, zalewamy czystą wodą około (100 ml), miksujemy na gładką śmietankę, wlewamy do zupy, doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, zagotowujemy, posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki.