Idealna propozycja na wiosenny lub letni obiadek. Kotlety zrobione z kaszy jaglanej z dodatkiem jajek, kukurydzy i sera żółtego, naprawdę smakują świetnie! Do tego idealnym dodatkiem jest duszona młoda kapusta lub mizeria z młodych ogórków. Jest to też zdrowa alternatywa na obiad bezmięsny. Polecam do wypróbowania 🙂
Kotlety z kaszy jaglanej, jajek i kukurydzy
Potrzebujemy:
- Kasza jaglana ekologiczna – 1 szklanka – na dwie szklanki wody- ugotować! Pamiętając o tym, aby dokładnie wypłukać kaszę w gorącej wodzie, aby uniknąć goryczki.
- Pół słoika kukurydzy ekologicznej (lub dwie garści). Zamiast kukurydzy możemy dodać groszek zielony.
- 4 jajka ugotowane na twardo + 1 jajko surowe
- Kawałek startego sera żółtego (bez konserwantów, około 50-100g)
- Szczypiorek lub koperek zielony (garść)
- Dwa ząbki czosnku
- Przyprawy: sól kłodawska/ pieprz czarny
- Masło klarowane
- Kasza manna ekologiczna (panierka) lub mąka z ciecierzycy (bez glutenu)
Przygotowanie:
- Ugotowaną, ostudzoną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy kukurydzę, starte na małych oczkach jajka, jedno jajko surowe, starty ser żółty, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dosmaczamy. Z gotowej masy, zwilżając dłonie wodą, formujemy małe kotlety, obtaczamy w kaszy manna, smażymy na maśle klarowanym, aby uzyskały rumiany kolor.
- Podajemy w towarzystwie duszonej młodej kapusty, mizerii z ogórków lub pomidorów ze śmietaną 🙂