Kotlety z kaszy jaglanej, jajek i kukurydzy

Idealna propozycja na wiosenny lub letni obiadek. Kotlety zrobione z kaszy jaglanej z dodatkiem jajek, kukurydzy i sera żółtego, naprawdę smakują świetnie! Do tego idealnym dodatkiem jest duszona młoda kapusta lub mizeria z młodych ogórków. Jest to też zdrowa alternatywa na obiad bezmięsny. Polecam do wypróbowania 🙂

Kotlety z kaszy jaglanej, jajek i kukurydzy

Potrzebujemy:

  • Kasza jaglana ekologiczna – 1 szklanka – na dwie szklanki wody- ugotować! Pamiętając o tym, aby dokładnie wypłukać kaszę w gorącej wodzie, aby uniknąć goryczki.
  • Pół słoika kukurydzy ekologicznej (lub dwie garści). Zamiast kukurydzy możemy dodać groszek zielony.
  • 4 jajka ugotowane na twardo + 1 jajko surowe
  • Kawałek startego sera żółtego (bez konserwantów, około 50-100g)
  • Szczypiorek lub koperek zielony (garść)
  • Dwa ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól kłodawska/ pieprz czarny
  • Masło klarowane
  • Kasza manna ekologiczna (panierka) lub mąka z ciecierzycy (bez glutenu)

Przygotowanie:

  • Ugotowaną, ostudzoną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy kukurydzę, starte na małych oczkach jajka, jedno jajko surowe, starty ser żółty, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dosmaczamy. Z gotowej masy, zwilżając dłonie wodą, formujemy małe kotlety, obtaczamy w kaszy manna, smażymy na maśle klarowanym, aby uzyskały rumiany kolor.
  • Podajemy w towarzystwie duszonej młodej kapusty, mizerii z ogórków lub pomidorów ze śmietaną 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked