Jaglana szarlotka to szybka propozycja lekkiej i pysznej zapiekanki z kaszy jaglanej i jabłek. Oczywiście możemy dodać dodatkowe owoce, co jeszcze lepiej ubogaci smak zapiekanki.
Jaglana szarlotka
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 4-5 duże jabłka
- Rodzynki (ilość według gustu)
- Dwie garści orzechów włoskich.
- Szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Około 0,5 l mleka roślinnego (owsiane lub migdałowe)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy. 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod gorącą wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzką. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- Jabłka obieramy, trzemy na dużych oczkach.
- Orzechy wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
- W garnku roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego, dodajemy starte jabłka, rodzynki, orzechy, kardamon, cynamon i razem dusimy ok. 5 min (gdy jabłka są bardzo kwaśne, można dodać trochę miodu).
- Do brytfanki przekładamy połowę kaszy jaglanej, posypujemy orzechami, następnie wykładamy uprażone jabłka z rodzynkami i posypujemy pozostałą kaszą jaglaną. Całość polewamy mlekiem, posypujemy cynamonem, cukrem kokosowym i zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temp 180 C.
Jaglana szarlotka z dodatkiem z czarnej porzeczki