Ryż carry z indykiem to proste składniki, szybkie przygotowanie, pyszny i zdrowy posiłek.
Ryż carry z indykiem
Potrzebujemy :
- Świeże mięso z indyka (ilość według gustu)
- Do mięsa: kawałek imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego.
- Ryż basmati (1 szklanka na dwie szklanki wody)
- Przyprawy :1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki carry, czarny pieprz i sól kłodawska.
- Tłuszcz do smażenia mięsa : olej kokosowy, masło klarowane
- Oliwa z oliwek do polania na talerzu.
Do podania na talerzu: pomidory, zielona sałata masłowa, szczypiorek.
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlać wodę, zagotować, wsypać ryż, gotować na małym ogniu przez 15 minut, następnie zostawić zakryty na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
- Mięso kroimy, wlewamy do niego sos sojowy, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu, dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy indyka, mieszamy i smażymy do momentu delikatnego odparowania wody.
- Do podsmażonego mięsa, dodajemy ryż i przyprawy, mieszamy dokladnie składniki, zostawiamy na 5 minut do połączenia się smaków.
- Na talerz wykładamy ryż, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sałatę, pokrojone pomidory, szczypiorek.