Surówka z kiszonej kapusty

👉Klasyczna surówka z kapusty kiszonej to produkt po prostu doskonały a do tego smaczny i wartościowy.

Surówka warzywna to porządna porcja najważniejszych dla naszego organizmu witamin i minerałów, starajmy się, aby była w naszym menu codziennie! Zadbajmy, aby nasze małe skarby zjadały ją na obiad, wszystko w naszej mocy! To dzięki Nam rodzicom, nasze dzieci będą zdrowe! Ich los jest w naszych rękach. Kupujmy warzywa od lokalnych gospodarstw, nie z marketu, które są pozbawione witamin, najlepsze i najzdrowsze są u naszych Polskich rolników, szukajmy takich źródeł!!

Surówka z kiszonej kapusty

Potrzebujemy:

  •  Kapusta kiszona (nie kwaszona!)
  •  Cebula (biała lub czerwona)
  • 1-2 jabłka
  • Olej lniany lub oliwa z oliwek.
  • Pieprz czarny 
  • Natka pietruszki lub świeży koperek 
  • Opcjonalnie możemy dodać paprykę żółtą lub czerwoną

Przygotowanie:

 Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ścieramy na dużej tarce jabłka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieprz, oliwę, mieszamy składniki, ewentualnie dosmaczamy.

Dlaczego kapusta kiszona?

Kiszonki są zdrowe, to wiadomo już od 1737 roku, kawał czasu, informacji na ten temat w książkach w internecie jest mnóstwo, można byłoby przytoczyć całą dokumentację. Ale wśród kiszonek kapusta wyróżnia się najbardziej. Oprócz dużej ilości błonnika i cennych bakterii kwasu mlekowego, dostarcza nam wielu witamin (witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E, składniki mineralne (mangan, cynk, wapń, potas), kwas foliowy i dużo ważnych glukozynolanów, które wykazują dużą aktywność przeciwbakteryjną i przeciwnowotworową, przeciwdziałają rozwojowi raka piersi, prostaty, płuc i żołądka). Dla osób, które chcą lub muszą dbać o linie, kapusta jest idealnym produktem, ponieważ jest bardziej przyswajalna od kapusty świeżej, a przy tym zawiera nie wiele kalorii (17 kcal na 100 g).

♥️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked