Ryż brązowy z mięsem, warzywami i jajkiem

Przed nami kolejna kulinarna przygoda! Kuchnia Azji to niezmierzona różnorodność regionów i smaków. Dobrym nawykiem tej kuchni jest dodawanie do każdego dania warzyw i owoców w formie surowej bądź lekko blanszowanej, krótka obróbka kulinarna sprawia, że dania są nie tylko smaczne, lecz także zachowują więcej witamin i składników mineralnych. Oczywiście trochę to modyfikuje, nie dodając cukru, bo po co, bez tego toksycznego proszku jest równie smaczna i na pewno zdrowsza. Jednak najbardziej w kuchni azjatyckiej urzekły mnie dodawane przyprawy… Papryczki, imbir, czosnek, kurkuma, kolendra, kumin, kardamon, trawa cytrynowa, anyż, kozieradka, szafran, bazylia itd… To przyprawy przeciwzapalne, wzmacniające i ogrzewające organizm… Lubię te smaki 🙂

Przenieśmy się do smaków Azji…

Ryż brązowy z mięsem, warzywami i jajkiem (BIBIMBAP)

Potrzebujemy: porcja na 4 osoby

  • 300 g ryżu brązowego (lub basmati)
  • 500 ml wody
  • sól kłodawska

Wodę gotujemy, solimy, wsypujemy wypłukany ryż, gotujemy na małym ogniu przez 35 minut, wyłączamy i zostawiamy na kolejne 15 minut, aby ryż doszedł. Ryż basmati gotujemy 15 minut i pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ryż doszedł.

  • Około 300-400g mięsa (dowolnie, wołowina, kurczak, indyk) U mnie indyk 🙂
  • 1 łyżka sosu sojowego kikoman (do mięsa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 grzybków shiitake + wrząca woda
  • olej rzepakowy ekologiczny lub olej kokosowy ekologiczny
  • 4 marchewki
  • około 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie około 100g kiełków bambusa lub sojowych
  • 4 łyżki sezamu białego
  • 2 łyżki sosu sojowego kikoman (do warzyw)
  • 4 jajka
  • 4 górki zielone małe lub dwa większe
  • Olej sezamowy

Sałatka z kapusty lodowej

  • kapusta lodowa
  • koperek
  • cebula czerwona
  • ocet jabłkowy ekologiczny (niepasteryzowany)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatę lodową kroimy w paseczki, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka, skrapiamy octem jabłkowym i oliwą, dosmaczamy solą i pieprzem.

Przygotowanie:

  • Grzybki shiitake zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie grzybki kroimy w paseczki, smażymy na tłuszczu.
  • Wykonaj sałatkę z kapusty lodowej.
  • Obieramy marchewkę i kroimy w słupki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajmy rozgnieciony czosnek, starty imbir, dodajemy marchewkę i kiełki, podsmażamy chwilkę, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, dusimy chwilę razem (marchewka aldente), dodajemy grzybki, mieszamy.
  • Mięso kroimy w szerokie paski, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy z mięsem, odstawiamy na 10 minut. Na trzech łyżkach oleju przysmaż zamarynowane mięso. Przełóż do miseczki, zakryj, aby nie ostygło.
  • Ogórka kroimy w słupki, solimy, skrapiam octem jabłkowym.
  • Na suchej patelni upraż sezam.
  • Na rozgrzanej patelni usmaż jajka sadzone (z lejącym żółtkiem)
  • W większym talerzu układamy ryż, następnie uduszone warzywa, ogórka, mięso, układamy sałatkę z kapusty lodowej, na wierzch układamy sadzone jajko, całość posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.

Pamiętaj Zdrowy posiłek zrobiony jest ze ZDROWYCH SKŁADNIKÓW ‼️ Bez chemii, konserwantów, hormonów, antybiotyków i polepszaczy smaku ‼️ Dlatego tak bardzo ważne jest ŹRÓDŁO skąd bierzemy warzywa, owoce, mięsa, jaja czy nabiał…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked