Sernik królewski

Mój domowy sernik z dzieciństwa 🙂

Stary przepis na pyszny sernik królewski trochę zmodyfikowany, ponieważ w każdym przepisie trzeba dodać masło, a jak wiadomo, masła NIE POWINNO się podgrzewać, ponieważ nasze pyszne masełko ma niski punkt dymienia około 135 C) to jest więc maksymalna temperatura, jaką może osiągnąć tłuszcz, zanim zacznie się palić i niekorzystnie wpływać na smażone produkty. Niestety podczas dłuższego smażenia na tradycyjnym maśle, zaczyna ono degradować do otoczenia i z potraw mogą wydzielać się substancje szkodliwe dla zdrowia. Dlatego na masełku możemy ewentualnie usmażyć sobie jajecznice :), Ale bez problemu możemy zastąpić je masłem klarowanym, to tłuszcz 100% pozbawiony białka, wody i innych składników, jego punkt dymienia to około 200 C, więc spokojnie możemy na nim upiec ciasto w 180 C. Do tego koniecznie w każdym przepisie jest szklanka cukru !!!! Tragedia ! Ja w swojej kuchni nie używam cukru, ale miód dlaczego? Bo jest to na pewno zdrowsza alternatywa (jaka jest różnica między cukrem a miodem przeczytasz TU. Spróbuj go wykonać w zdrowszej wersji, na pewno się nie zawiedziesz :).

Sernik królewski (duża porcja, forma średnica 31 cm)

Potrzebujemy: ciasto

  • 100 g masła klarowanego
  • 10 łyżek wody
  • 2-3 łyżki miodu (lub cukru kokosowego)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 170 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 630
  • 2 żółtka (białka ubić na sztywno )
  • wanilia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego

Potrzebujemy: masa serowa

  • 4 żółtka (białka ubijamy na sztywno )
  • 2-3 łyżki miodu
  • 500 g twarogu wiejskiego
  • 1 serek mascarpone (niesłodzony)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • wanilia
  • 50-100 ml mleka lub wody (w zależności od sera, czy jest suchy czy mokry).
  • Opcjonalnie : rodzynki, skórka pomarańczowa, gorzka czekolada do polania 🙂

Przygotowanie:

  • Do garnuszka wkładamy masło, wodę , miód (lub cukier), kakao. Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Po ostudzeniu dodać : mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, wanilię. Wszystko mieszamy, dodajemy ubite 2 białka, ponownie mieszamy.
  • Do miksera wkładamy twaróg, żółtka, miód, budyń, serek mascarpone, wodę, wanilię, miksujemy na jednolitą konsystencję. Masę serową łączymy z ubitymi białkami, mieszamy, (opcjonalnie możemy tu dodać rodzynki, skórkę pomarańczową).
  • Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę kakaową, następnie masę serową, widelcem delikatnie robimy zygzaki, aby ciasto kakaowe delikatnie zamieszało się z masą serową.
  • Pieczemy przez 45 minut w 180 C .
  • Polewamy gorzką czekoladą.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked