Dlaczego warto jeść wiśnie?
- Źródło witamin — A, E, C, K, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B6 i B9)
- Źródło minerałów – , magnez, fosfor, cynk, żelazo, miedź, sód, potas, wapń
- Źródło kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, oksalowy), które wspomagają oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych, a do tego pobudzają przemianę materii.
- Źródło flawonoidów – (cyjanidyny, antocyjanidyny, proantocyjanidyn), nadają one wiśniom czerwono-niebieską barwę. Im ciemniejsze wiśnie, tym lepsze dla zdrowia.
- Źródło melatoniny — hormon wpływający na nasz sen, jest również bardzo silnym antyoksydantem.
- Dobre źródło pektyn, które ułatwiają wiązanie i wydalanie toksyn, dają uczucie sytości, dlatego wspomagają odchudzanie, a także obniżają poziom cholesterolu.
- Wiśnie działają przeciwbólowo (poprzez działanie flawonoidów), przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie.
- Pomagają przy zaparciach.
- Sok z wiśni dobrze jest pić w czasie przeziębień, ponieważ działa wykrztuśnie – rozrzedza gęsty śluz i ułatwia jego odkrztuszanie.
- Wiśnie zalecane są w chorobie dny moczanowej (wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi), ponieważ antocyjanidyny zawarte w wiśniach wykazują właściwości hamujące aktywność oksydazy ksantynowej, enzymu biorącego udział w produkcji kwasu moczowego.
- Wiśnie to super owoce, które wspierają cały nasz organizm i dodają piękna naszej skórze, warto wykorzystywać ten owoc w sezonie jak najwięcej a na zimę dużo zamrozić.
Pierogi z wiśniami
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
- 560 g mąki orkiszowej ekologicznej! – Mąka biała lub razowa.
farsz:
- wiśnie
- miód – ilość według uznania
Przygotowanie:
- Wkładamy do miksera wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy lub robimy ręcznie.
- Z wiśni wyciągamy pestki, dodajemy miód, mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, wkładamy po 3-4 wiśnie, lepimy pieroga.
- Gotujemy w osolonej wodzie.
- Podajemy z jogurtem naturalnym roślinnym lub wiejską pełnotłustą śmietaną, posypane cukrem kokosowym i cynamonem…Pycha!