SZYBKI — SYTY – POŻYWNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY — DOBRA MĄKA TUTAJ TO PODSTAWA, ZADBAJ, ABY BYŁA ZE SPRAWDZONEGO Źródła – EKOLOGICZNA.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
- 560 g mąki orkiszowej ekologicznej – zboże bez oprysków chemicznych!
Farsz:
- 0,5 kg ziemniaków gotowanych
- 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej (ekologicznej),
1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła. - 2 cebule
- 1 jajko
- masło klarowane
- 2 duże marchewki – możemy wykorzystać tu pulpę z marchewki, pozostałą z wyciśniętego soku.
- Sól i pieprz.
- 1 łyżka majeranku
Do polania : Masło klarowane, 1 czosnek , sól, suszona pietruszka lub koperek.
Przygotowanie:
- Wkładamy do miksera wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy lub robimy ręcznie. Cebulę drobno kroimy, solimy i smażymy na maśle klarowanym na złoto.
- Ziemniaki ugniatamy, dodajemy sypką kaszę gryczaną, usmażoną cebulę, startą drobno marchewkę, jajko, sól, pieprz i majeranek, wszystko dobrze mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie.
- W rondelku roztapiamy masło klarowane dodajemy 1 rozgnieciony czosnek, szczyptę soli, i szczyptę suszonego koperku lub pietruszki, podgrzewamy razem chwile.
- Pierogi podajemy na gorąco polane ciepłym aromatycznym masełkiem.