Cukier czy miód – jaka jest różnica? Co wybrać?

Zastanawiacie się co wybrać ? Co jest zdrowsze dla naszego organizmu? Cukier czy miód? Zobaczcie sami 🙂

CUKIER / MIÓD


100% sacharoza
Jest oczyszczony i pozbawiony substancji odżywczych
 Sacharoza to dwucukier – składa się z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy. Organizm aby strawić sacharozę musi rozbić je na cukry proste. Dopiero wtedy może czerpać z nich energię co związane jest z wysiłkiem organizmu i wykorzystaniem przez niego sporej dawki enzymów trawiennych.
Spożycie większej ilości białego cukru powoduje u nas nagły skok insuliny, przez co poprawa się nam samopoczucie i mamy duży przypływ energii. Niestety ten stan jest krótkotrwały, ponieważ poziom glukozy we krwi szybko opada, przez co czujemy się senni i głodni. 
ZAWARTOŚĆ CUKRÓW Miód jest bogaty w węglowodany, ale w odróżnieniu od cukru, zawiera głównie cukry proste, a sacharoza nie przekracza 10% jego masy. Dzieje się tak ponieważ pszczoły mają w swojej ślinie inwertazę, czyli enzym rozdzielający sacharozę na fruktozę i glukozę. Te cukry proste ludzki organizm wykorzystuje bez wysiłku.
Oprócz cukrów, w miodzie znajdziemy też białka pochodzące częściowo z roślin i z organizmów pszczół, jak również cenne witaminy z grupy B i witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak magnez czy żelazo
Nie ma ZAWARTOŚĆ WITAMINOprócz cukrów, w miodzie znajdziemy też białka pochodzące częściowo z roślin i z organizmów pszczół, jak również cenne witaminy z grupy B i witaminę C
Nie maZAWARTOŚĆ SOLI MINERALNYCHWapń, żelazo, potas, jod, magnez
W jednej łyżeczce jest  25 kalorii ILE MA KALORII W JEDENEJ ŁYŻECZCE? W jednej łyżeczce jest  40 kalorii – ilość kalorii jest większa ponieważ miód jest cięższy.
– Słodki smak – poprawia samopoczucie:) JAK DZIAŁA?–  pomaga w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych,
–  pomaga w chorobach dróg oddechowych 
– pomaga w przeziębieniach
– pomaga w alergii
– działa przeciwgorączkowo
– działa uspokajająco
– chroni przed chorobami układu krążenia i miażdżycą
– działanie antybiotyczne (niszczy bakterie chorobotwórcze)
– wzmacnia organizm (układ odpornościowy)
Powoduje przybieranie na wadzeJAK DZIAŁA NA NASZĄ WAGĘ?Mód nie przyczynia się do przybierania na wadze
– Nadmiar sacharozy w diecie powoduje podwyższenie niezdrowego cholesterolu, otyłość, a także cukrzycę typu II i uszkodzenie trzustki.
– Powoduje  owrzodzenia jelita grubego i powstania miażdżycy. 
Powoduje  starzenie się skóry i mniejsza odporność na infekcje
– Powoduje psucie zębów
– Zwiększa stres oksydacyjny.
– Zaburza pracę układu hormonalnego
–  Powoduje nadpobudliwości u dzieci.
– Cukier to trucizna dla naszego organizmu.
WADY?Traci większość swoich właściwości w wysokich temperaturach (po podgrzaniu powyżej temperatury 40-45 st. C )
Nie zapominajmy, że cukry proste spożywane w nadmiarze szkodzą organizmowi! Tak więc wszystko z umiarem!
100INDEKS GLIKEMICZNY 85
1%ZAWARTOŚĆ WODY20%
 Spożywanie cukru nie przynosi żadnych korzyści dla organizmu. Cukier daje nam po prostu słodki smak.PODSUMOWANIEJak dla mnie miód wygrywa! Oczywiście tylko ten prawdziwy naturalny, bez domieszek cukru!

Cukier to Trucizna!

Warto zauważyć że….

Cukier brązowy chemicznie jest praktycznie identyczny, co biały cukier. Jedyna różnica polega na tym, że cukier brązowy nie jest wybielany na etapie produkcji i nie powstaje z buraków, tylko z trzciny cukrowej. Poza tym cukier biały i cukier brązowy nie różnią się od siebie, absolutnie niczym. Więc jeśli mamy do wyboru cukier brązowy czy miód, zdecydowanie warto wybrać miód 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked