Zastanawiacie się co wybrać ? Co jest zdrowsze dla naszego organizmu? Cukier czy miód? Zobaczcie sami 🙂
CUKIER / MIÓD
100% sacharoza Jest oczyszczony i pozbawiony substancji odżywczych Sacharoza to dwucukier – składa się z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy. Organizm aby strawić sacharozę musi rozbić je na cukry proste. Dopiero wtedy może czerpać z nich energię co związane jest z wysiłkiem organizmu i wykorzystaniem przez niego sporej dawki enzymów trawiennych. Spożycie większej ilości białego cukru powoduje u nas nagły skok insuliny, przez co poprawa się nam samopoczucie i mamy duży przypływ energii. Niestety ten stan jest krótkotrwały, ponieważ poziom glukozy we krwi szybko opada, przez co czujemy się senni i głodni. | ZAWARTOŚĆ CUKRÓW | Miód jest bogaty w węglowodany, ale w odróżnieniu od cukru, zawiera głównie cukry proste, a sacharoza nie przekracza 10% jego masy. Dzieje się tak ponieważ pszczoły mają w swojej ślinie inwertazę, czyli enzym rozdzielający sacharozę na fruktozę i glukozę. Te cukry proste ludzki organizm wykorzystuje bez wysiłku. Oprócz cukrów, w miodzie znajdziemy też białka pochodzące częściowo z roślin i z organizmów pszczół, jak również cenne witaminy z grupy B i witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak magnez czy żelazo |
Nie ma | ZAWARTOŚĆ WITAMIN | Oprócz cukrów, w miodzie znajdziemy też białka pochodzące częściowo z roślin i z organizmów pszczół, jak również cenne witaminy z grupy B i witaminę C |
Nie ma | ZAWARTOŚĆ SOLI MINERALNYCH | Wapń, żelazo, potas, jod, magnez |
W jednej łyżeczce jest 25 kalorii | ILE MA KALORII W JEDENEJ ŁYŻECZCE? | W jednej łyżeczce jest 40 kalorii – ilość kalorii jest większa ponieważ miód jest cięższy. |
– Słodki smak – poprawia samopoczucie:) | JAK DZIAŁA? | – pomaga w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, – pomaga w chorobach dróg oddechowych – pomaga w przeziębieniach – pomaga w alergii – działa przeciwgorączkowo – działa uspokajająco – chroni przed chorobami układu krążenia i miażdżycą – działanie antybiotyczne (niszczy bakterie chorobotwórcze) – wzmacnia organizm (układ odpornościowy) |
Powoduje przybieranie na wadze | JAK DZIAŁA NA NASZĄ WAGĘ? | Mód nie przyczynia się do przybierania na wadze |
– Nadmiar sacharozy w diecie powoduje podwyższenie niezdrowego cholesterolu, otyłość, a także cukrzycę typu II i uszkodzenie trzustki. – Powoduje owrzodzenia jelita grubego i powstania miażdżycy. Powoduje starzenie się skóry i mniejsza odporność na infekcje – Powoduje psucie zębów – Zwiększa stres oksydacyjny. – Zaburza pracę układu hormonalnego – Powoduje nadpobudliwości u dzieci. – Cukier to trucizna dla naszego organizmu. | WADY? | Traci większość swoich właściwości w wysokich temperaturach (po podgrzaniu powyżej temperatury 40-45 st. C ) Nie zapominajmy, że cukry proste spożywane w nadmiarze szkodzą organizmowi! Tak więc wszystko z umiarem! |
100 | INDEKS GLIKEMICZNY | 85 |
1% | ZAWARTOŚĆ WODY | 20% |
Spożywanie cukru nie przynosi żadnych korzyści dla organizmu. Cukier daje nam po prostu słodki smak. | PODSUMOWANIE | Jak dla mnie miód wygrywa! Oczywiście tylko ten prawdziwy naturalny, bez domieszek cukru! |
Warto zauważyć że….
Cukier brązowy chemicznie jest praktycznie identyczny, co biały cukier. Jedyna różnica polega na tym, że cukier brązowy nie jest wybielany na etapie produkcji i nie powstaje z buraków, tylko z trzciny cukrowej. Poza tym cukier biały i cukier brązowy nie różnią się od siebie, absolutnie niczym. Więc jeśli mamy do wyboru cukier brązowy czy miód, zdecydowanie warto wybrać miód 🙂