SOK Z JABŁKA, POMARAŃCZY, GRUSZKI, CYTRYNY I JARMUŻU

Najważniejszą zaletą zielonych soków jest zawartość w nich chlorofilu (barwnik roślinny, podobny budową do ludzkiej krwi), a on działa cuda w naszym organizmie.


SOK Z JABŁKA, POMARAŃCZY, GRUSZKI, CYTRYNY I JARMUŻU

Potrzebujemy:

  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka
  • Pół cytryny
  • 3 duże gałązki jarmużu

Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.

Warto do takiego zielonego soczku dodać łyżeczkę chlorelli,
ponieważ zawiera najwięcej chlorofilu z pośród wszystkich alg i roślin. Poza tym chlorella dostarcza kwasów nukleinowych, aminokwasów, cukrów, i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego).

Pyszny świeży sok z jabłka, pomarańczy, gruszki, cytryny, jarmużu.

W skrócie o ich wspaniałości…

➡️Jabłko

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

➡️Pomarańcze

  • Źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B( B1, B3, B6,) P.
  • Bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń(
    Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia, ile szklanka mleka) selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez.
  • Źródło  fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).
  • Witamina C wzmacnia organizm, chroni przed chorobami nowotworowymi, dba o serce i kontroluje ciśnienie krwi.
  • Witaminy B pozytywnie wpływają na włosy i skórę, wspierają układ nerwowy.
  • Zawarty w nich potas wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca a także
    reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów. 
  • Pomarańcze bogate są w błonnik, który wspomaga przemianę materii oraz chroni przed chorobami krążenia.

➡️Cytryna 

  • Źródło witaminy C, B, B1, B6, B9, E, 
  • Minerałów: potas, magnez, sód, wapń, żelazo i beta-karoten.
  • Sok z cytryny ma właściwości odkażające i silne właściwości zasadotwórcze, pomagające nam w odkwaszaniu organizmu (polecane picie na czczo wody z cytryną)
  • Zawiera polifenole (przeciwutleniacze) wspomaga leczenie nowotworowe.
  • Zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego,
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich.
  • Zwalcza zgagę.
  • Zawartość witamin wspomaga naszą odporność.
  • Pobudza perystaltykę jelit, poprawia przemianę materii.
  • Uszczelnia naczynia krwionośne i ochrania błony śluzowe, dzięki czemu hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów.

➡️Jarmuż

  • Źródło witamin A, C, K, (A – najwięcej witaminy wśród warzyw zielonych, dba o nasz wygląd i wzrok, C– wspiera nam odporność, K– odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Witaminy z grupy B (B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6(pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), także soli mineralnych – wapnia (ma więcej wapnia niż mleko!), bogate źródło żelaza, potasu, magnezu, manganu.
  • Zawiera karotenoidy (beta-karoten, luteinę, zeaksantynę) – przeciwutleniacze.
  • Źródło kwasu alfa-linolowego (ALA) – czyli kwasu tłuszczowego omega-3, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
  • Źródło sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.



➡️Gruszka

  • Witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.
  • Minerały: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor, jod i duże ilości potasu.
  • Zawarty błonnik pobudza trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Zawartość potasu korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze.
  • Występująca luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Gruszka jest silnym antyoksydantem, duża ilość przeciwutleniaczy (kwercetyna), pomaga naprawiać organizm, działa przeciwzapalnie.
  • Mają niski indeks glikemiczny.
  • Redukują poziom złego cholesterolu (zawartość pektyn).


Pamiętaj ! 

Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, grejpfruty czy jabłka. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy, możemy znaleźć informację o stosowaniu np. imazalilu (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).

Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć.

Jak skutecznie myć owoce?

  • Nalej do miski wodę.
  • Wsyp 1 łyżkę sody. 
  • Wlej pół szklanki octu.
  • Włóż owoce na około godzinę. 
  • Wyszoruj owoce pod bieżącą wodą.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked