Rosół pięciu przemian

Azjatycka zupa mocy, czyli rosół gotowany według pięciu przemian- żywiołów, którym przyporządkowane są smaki -gorzki, słodki, ostry, słony i kwaśny, gotowanie według odpowiedniej kolejności , gwarantują nam prawidłową przemianę materii  i wspaniałość naszego organizmu 🙂

Gotowanie według pięciu przemian –

  • Ogień – gorzki (np. gorąca woda,)
  • Ziemia  – słodki (np. marchewka)
  • Metal –  ostry (np. pieprz)
  • Woda –  słony (np. sól)
  • Drzewo – kwaśny (np. zielona pietruszka)

Rosół pięciu przemian

Potrzebujemy:

  • 3-4 l wrzącej wody
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • Około 0,5 kg zdrowego mięsa (wołowina, cielęcina)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • pół łyżeczki kminku

Składniki wkładamy do wrzącej wody, zachowując swoją kolejność. Gotujemy około 1,5 godziny. Następnie dodajemy co minutę:

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pół pora
  • kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • około 0,5 kg kurczaka (wiejskiego, ze sprawdzonego źródła)

Gotujemy wszystko jeszcze około 1,5 godziny. Następnie wykładamy mięso i warzywa. Rosół podajemy z makaronem ryżowym, kawałkami mięsa, warzyw (jak ktoś lubi), świeżą zieleniną (pyszna ze szczypiorkiem).

Możemy oczywiście ten rosół wykonać z samej wołowiny (około 1 kg) lub po prostu warzywny, zachowując kolejność smaków.

Pysznie smakuje również podany z kaszą jaglaną 😋




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked