Tarta ze szpinakiem

Szybka i prosta tarta z szpinakiem idealna na kolację.

Potrzebujemy:

CIASTO:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 ml masła klarowanego
  • 1 żółtko (białko dodajemy do farszu)
  • 50-70 ml wody przegotowanej chłodnej
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 200 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego
  • 50 ml śmietanki z orzechów nerkowca – JAK ZROBIĆ ? ZERKNIJ TU
  • 4 jajka (+białko z ciasta)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pora
  • 1 cebula
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy na około godzinkę do lodówki.
  • Następnie wylepiamy ciastem formę na tartą. Wkładamy do piekarnika na 180 C na 20 min (aż się zarumieni).
  • Do miski wbijamy jaja, roztrzepujemy, dodajemy szpinak, śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony drobno por, sól i pieprz.
  • Zawartość miski wlewamy do formy, na wierzch układamy pokrojoną w piórka cebule i pokrojonego pomidora, posypujemy suszonym czosnkiem i pieprzem.
  • Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 30-40 minut w temp. 185 C.
Szybka tarta ze szpinakiem



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked