Pasztet z batatów , kaszy jaglanej, i soczewicy jest po prostu pyszny… Jeśli lubisz kuchnie roślinną to na pewno przypadnie ci do gustu, tak jak mojej rodzince 🙂
Pasztet z batatów kaszy jaglanej i soczewicy
Potrzebujemy:
- 200 g startego batata
- 200 g kaszy jaglanej ugotowanej – jak ugotować kaszę jaglaną zerknij TU
- 150 g soczewicy ugotowanej (czerwona, brązowa)- jak ugotować soczewicę zerknij TU
- 50 g słonecznika
- 6-7 połówek suszonego pomidora (odtłuszczonego)
- garść żurawiny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do miksera wkładamy startego batata, ugotowaną kaszę, soczewicę, i przyprawy tj. słodką paprykę, cynamon, sól i pieprz, wszystko razem dokładnie miksujemy.
- Do masy dodajemy słonecznik, pokrojone suszone pomidory, żurawinę, mieszamy składniki, dosmaczamy.
- Gotową masę przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy słonecznikiem, delikatnie przyciskając do masy.
- Pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.