Risotto z warzywami, słonecznikiem i pestkami dyni

Szybkie i proste danie dla małych i dużych, zdrowe i syte.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ryżu brązowego (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 45 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 10 min, aby ryż doszedł.
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek brokuła
  • 1 mały por
  • garść słonecznika
  • garść pestek dyni 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Sól, pieprz, majeranek, lubczyk.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony por, smażymy na złoto. Warzywa trzemy na grubej tarce i dodajemy na patelnie, dodajemy lubczyk, sól i pieprz, majeranek, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Brokuły myjemy i gotujemy do miękkości, dodajemy rozdzielony do uduszonych warzyw. Na suchą patelnię wsypujemy słonecznik i pestki dyni, chwilę prażymy. Do warzyw dodajemy ryż, uprażone pestki, mieszamy i dosmaczamy.
Risotto z warzywami, słonecznikiem i pestkami dyni.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked