Szybka i do tego bardzo łatwa babka migdałowa …Pyszna i wilgotna w smaku, możemy ją wykonać z mielonych migdałów np. po zrobieniu mleka, lub po prostu z mąki migdałowej. Fajna alternatywa na ciasto bez glutenu 🙂
Babka migdałowa
Potrzebujemy:
- 3 Jajka
- 3 łyżki erytrolu lub cukru kokosowego
- 200 g migdałów mielonych lub mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z cytryny (około pół łyżeczki)
- 30 ml oleju kokosowego lub masła klarowanego
Przygotowanie:
- Foremkę dobrze smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym, obsypujemy zmielonymi płatkami owsianymi.
- Do miksera wbijamy jaja, dodajemy słodzik, ubijamy na krem.
- Jajeczny krem przelewamy do miski, dodajemy migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olej kokosowy, mieszamy, przekładamy do foremki.
- Pieczemy 180 C przez około 35 minut.