Szarlotka nigdy mi się nie znudzi❤️ …Mogłabym ją codziennie jeść .😋 .. Jeśli zrobiona jest z dobrych ekologicznych składników, bez cukru, to nie musimy sobie jej żałować 😜
Szarlota migdałowa
Potrzebujemy:
- 200 g mielonych migdałów – wykorzystuje tu migdały, które zostają mi po zrobieniu mleka. Migdały wcześniej trzeba namoczyć (najlepiej na noc), rano dobrze wypłukać, ja zdejmuję skórkę, ale nie jest to konieczne. Jak zrobić mleko z migdałów zerknij Tu.
- 100 g mąki kukurydzianej ekologicznej
- 100 g mąki ziemniaczanej ekologicznej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2-3 łyżki słodzika (erytrol, ksylitol lub miód)
- 50 ml oleju kokosowego
- 3 żółtka
- około 5-6 jabłek
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej.
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, słodzik, żółtka, olej. Zagniatamy ciasto, w zależności czy migdały są suche czy mokre, zależy gęstość ciasta, jeśli jest za suche, możemy dodać jeszcze jedno żółtko lub więcej oleju kokosowego.
- formę wyklejamy ciastem razem z brzegami, 3/4 ciasta, resztę zostawiamy na wierzch, wstawiamy do lodówki.
- Do garnka ścieramy jabłka, posypujemy cynamonem, kardamonem, szczyptą gałki muszkatołowej, dusimy około 5 minut.
- Pozostaje białka jaj, ubijamy ze szczyptą soli.
- Wyjmujemy formę z ciastem, nakładamy jabłka, możemy dodać opcjonalnie rodzynki, ale nie jest to konieczne, na jabłka rozsmarowujemy ubite na sztywno białka, a następnie rwiemy pozostałe ciasto układając na wierzchu.
- Pieczemy w 180 C przez 30-40 min.